Tuesday, February 5, 2013

CheckList Barangan Baby # Part I

Posted by awan terpilu at 1:50 PM 0 comments Links to this post
mood nak update blog sekejap ada sekejap hilang...sbenarnya byk benda aku nak bebel merapu meraban tp MOOD yg xbrp nak ado??!!...mood xselincah cam dl, byk benda dah jauh terjunam ke LAUT nun, HeHeHe (+_______+)...minggu ni kandungan dah nak masuk bulan ke-7...tak sabar nak melihat wajah si comel dalam perut ni (",)...pinggang dah skit bagai, lenguh2+berdeyut2 dr paras pinggang smpai ke kaki dah ni:(...sob sob sob!!!!...





So far, barang2 baby byk yg dah ada *gn pkai aakif pnya yg mlambak yakk+ada yg elok lg seakan br gituzzz*...xlengkap spenuhnya lg ni, nak kt xnak bli lngsung pun xleh gak...tngan ni rs gatal jer nak sentap itu ini tp at the last, aku letak blk!!!...tahlaa, mood shopping barangan baby kali ni xsm cam time aakif dl??!!!...xde rs excited gilosss cam time aakif dl *kesian kat adik aakif*...takpe2, tungu mood mama aakif ni ada...tngu tenaga mama aakif tetb btkar jd cam SuperMama/Flash, hahahha!!!...nt mau ajak en.suami+angkut aakif gi serang ioi mall (^_____^)...utk memudahkan keje aku, memandangkan daya ingatan aku yg makin lemah lak sjak preggy ni...maka ada baiknya aku create checklist ni hah...paling2 tidak, tahu la jugak mana yang terkurang kan...jom tengok list (@______@)(+______=)...




Pakaian Baby
Sarung Kaki - dah ada
Sarung Tangan - dah ada
Baju Lengan Panjang - belum beli
Baju Lengan Pendek - belum beli
Seluar Panjang - belum beli
Seluar Pendek - belum beli
Rompers - belum beli
Topi/Bonet - dah ada
Stoking - dah ada melambak yakk (^____^)
Detergent Khas untuk cuci pakaian baby - belum beli  
(tp tetap kan setia dgn Pureen Kiddie Wash)...so snng nak cuci bj2 aakif+adik (=_______=)
 

Penjagaan Diri
 Brg Mandian Baby - belum beli
Minyak Baby - belum beli
Sikat Rambut - dah ada
Pemotong Kuku - belum beli 
Termometer - dah ada
Kapas Muka - belum beli
Krim Ruam Lampin - belum beli
Kain Bedung - dah bli
Barut - MIL sediakan 
(tp td dah tsentap 4helai barut jnis kain cotton yg colourfuls+design pelbagai)
Cotton Buds - belum beli
Nasal Aspirator - dah ada


Penyusuan
 Botol Susu BPA Free - tak perlu
Storage Bottle - dah ada melambak yakkk
Puting - kne beli
Bottle Cleanser - kne bli lg coz stok aakif pnya dah nak abis (^___^)
(feveret brand ---> Bumble Bee - Baby Safe Liquid Cleanser) 
Berus Botol - kne bli yg br, khas utk baby (^____^)
Breast Pump - dah ada ---> Spectra 3
Cooler Bag - dah ada
Ice Pack - kne beli lg
Nursing Bra - belum beli
Nursing Pad - dah ada 2set


Mandian
Tab Mandian - dah ada, gn pkai aakif punye
Pengalas Tab Mandian - dah ada
Tuala Muka - belum beli
Tuala Mandi - belum beli



Lampin
Lampin Pakai Buang - belum beli
Lampin Kain Moden (Cloth Diapers) - dah ada, gn pkai aakif pnye 
(dah ada brand Lunatots, Autumnz & Sunny Baby)
Tisu Basah - belum beli
Pelapik Menukar Lampin -belum beli
Beg Lampin - dah ada melambak
 Bakul Baju Baby - dah beli


Tidur
Baby Cot - xpasti nak bli ker x, dok pkir lg???
Tilam - dah ada
Cadar Tilam - my MOM dlm proses menjahit (^____^)
Selimut - dah beli
Bantal  - dah ada
Bantal Panjang - dah ada
Mosquito Net - dah ada


Travel
Stroller - Quiny Zapp Extra, gn aakif pnya gak
Car seat - yg ni pun xsure, nak bli ke x????

 
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

hurmm nmpak gaya, tgk pd list tu byk yg dah ada *gn pkai aakif pnya laa ktkan*...xksah laa cik senah, brg2 aakif pun mlambak yakkk+ada yg msih elok2 lg *bkn aku bg baby br pkai yg lusuh2 buruk2 koyak sana sini pun*...so just ada bebrp brg jer yg aku kne bli lg (^_____^)...takpe2, msih ada ms lg ni...akan ku serang iteww IOI MALL *xkose nak gi jenjauh, yg dkat sudah*...



Friday, January 25, 2013

6 Bulan Sudah (^_____^)(=______+)...

Posted by awan terpilu at 1:37 PM 4 comments Links to this post
6 bln sudah
6 bln knp??...knp blog ini bersawang sunyi sepi tanpa cerita cerite+pic2 terbr mama aakif???...smuanya krn mama aakif sdg PREGNANT (@_______@)...
sdg mengendong 1nyawa iaitu zuriat kedua kami suami isteri & "ADIK" utk aakif (^_____^)...sbb tu laa smua mood2 rjin mama aakif dah jauh tercmpak ke LAUT!!!...alahan yg maha truk membuatkan mama aakif lembik:(!!!...

ml2 lembik teramat, Tuhan jer taw camne rupenya...now keadaan beransur ok skit demi skit...mood2 rjin kemaruk mkn pelbagai jnis Vit & Supplements pun dihentikan dgn segera *bl dpt taw usia kandungan dah 6minggu?!* TAPI mama aakif ttp pengamal Shaklee yg TEGAR gituzzz (^_____^)...ml2 tu, telan gak pil Shaklee than on & off than trus stop sbb tekak mula mual, pg ptg muntah beliah!!!...bl stop mkn pil Shaklee, ok jer *pil dr klinik, lngsung xmkn*...but now, dah ml pulun telan blk mcm2 jnis pil2 Shaklee tu hah *nak sihat, tekak pun dah ok, nak baby sihat maka hruslaa telan+rjin sprt dl smula*...alhamdulillah, nsib baik dah blh telan, xmuntah bagai...lau xlalu telan dgn air kosong, mama aakif bncuh air orange sunquick perisa tropical tu...pejam mata trus telan pil Shaklee *abis cite*, akakakaka!!...

so nak shared dgn smua mommies2 kat luar sana...ini antara produk2 yg aku pnah mkn+sdg mkn skrg ni (-_______-)...jgn tkezut, yerk3 aku taw mmg melambak gila!!!...tp sbb aku dah biasa+dah serasi dgn badan aku ni hah...maka aku truskan mkn+cb maintain mkn mn yg ptt (^_____^)...





DCL Produk
ni smua yg aku pnah try mkn...pd aku, smua benda2 ni mmg BEST!!!...tp yg pling aku ske Bidadari, Q-She & Inte-Cleanse...ketiga2 benda tu sgt berkesan pd badan aku...mmg ters perubahan+perbezaan yg ketara (^_____^)...mlas nak cite pnjang berjela, sesapa yg pnah try mkn/still maintain mkn salah satu dr smua benda2 ni...korang smua dah sedia maklum kan (+______+)!!...cam aku skrg ni, aku cm maintain mkn Bidadari *kdg2 ada gak terlupa nak teguk* TAPI mmg ada jer standby 1botol dlm fridge (@______@)...time $ tgh byk, aku g bli...than nak hege murah, aku berdezupp laaa reg. jd member so dptlaa murah skit...
















De Bella Litchin
Melilea
Herbalife
ABC AcaiBerry


RM290.00
produk ni pun mmg bgus!!!...xsilap aku, aku maintain mkn dlm 3set jer...knp 3set ajer???coz aku dah berjy mendptkan hasil yg membanggakan+mengumbirakan ati sndiri (^______^)...berjy mengurangkan KG aku, ters perubahan+sgt laa lawas time membuang!!!...ni cite siyes, pg2 laju jer aku msuk jamban...bkn jnis cirit-birit yg truk tp lawas yg selesa!!!...dgn tekak aku, smua benda aku mampu bedal pulun telan bagai...xtaw laa dgn tekak org lain????...coz 2items ni berbeza, ada ENZIM & FIBER...so yg FIBER tu laaa yg wat rmai org xlalu nak telan!!!!...shake dlm shaker, kocak2 joget2 pinggul skit than trus laaa telan yerk (^______^)....lau lmbat, mmg kan kembang sekembang2 nya, he3!!!!...


produk ni pun OK & murah skit dr Herbalife (+______-)...set Meliliea ni lbh kpd detoxkan bdan...pd tekak aku, cedap jer rsnya coz epal ijau bncuh shake dgn soya bean (^______^)...tp ada sesetengah org xleh telan, solang kwn aku pun bgtaw yg tekak dia pun xlalu nak telan (@_____@)...

yg ni hege mmg mahal+xmenentu...xsilap aku, hege dah ada naik lg skit rsnya...so far mmg TIP TOP!!!...jk btul2 konsisten+nekad mkn produk ni+jg pemakanan...mmg berat bdan kan cepat trun...aku ckp ni pun atas dasar pengalaman diri sndiri (^_____^)...time tgh ada $, mmg aku pulun bli+wat stok kat umah...sbb hegenya yg mahal ya rabbi, so time nak bncuh tu, mmg aku berkira2+berhati2 gituzzz...pling aku ske, TEA MIX!!!...teh ni xmanis tp ada rs peach so mmg cdap & aku ske laaaa, elok utk detox bdan coz kte kan kerap kencing tp dlm keadaan yg TERKAWAL wokeyyyy...bl aku dah dpt berat bdan yg ok, bdan pun dah rs kcik skit & ringan, aku pun stop bli...tp xtaw laa pasni lau aku ter-repeat bli gak lg or aku maintain dgn TEA MIX jer ker (@_______@)?????....


RM90.00 (30 softgel)
mkn 1bj pg sblum mkn





Shaklee
dibwh ni smua jnis pil2 Shaklee yg aku dah try mkn+dok sakan telan mkn (^______^)...dah lm gak aku setia dgn Shaklee ni, xsilap aku sjak aku abis berpantang time aakif dl hinggalaa skrg ni hah *ni dah pregnant anak kedua lak*...so bl dah pregnant, knelaa stop mkn certain items wokeyyy (@_____@)...now aku consume Set Mengandung Shaklee *aku mkn yg basic jer*...



+
RM39.90 (60 softgel)






produk2 kat bwh ni lak, ada jer aku standby kat umah (^______^)...De Bella Aloe Vera Gel ni, aku just try mkn 1botol jer but so far so good...lalu jer tekak aku telan, xde rs apa2 pun...Redoxon Vit C lak mmg feveret aku dr zaman bujang dl...vit c tu snng nak bli, melambak ada jual kat farmasi, time sale lg murah hegenya (-____-")...bl aku rs nak demam/selsema, aku kan telan 1bj *campak dlm air suam 1gelas*...xyah tngu nak flu/fever pun, elok mkn 1bj sehari!!!...Kopi Pyra tu lak aku bli dr kazen en.suami *kazen en.suami keje kat company tu*...hege sekotak dlm RM22.90 rsnya, ada 15sachet...elok utk mcm2 jnis penyakit *tp aku dah lupo utk penyakit apo???*...yg aku taw, kopi ni elok utk migrain & nak trunkan berat bdan, he3...sbb pas beberp kotak aku bntai minum, mmg ada kesan & berat bdan aku pun kurang gak taw sbb tiap2 pg before break1st...aku bedal bncuh 1sachet, pas minum than mkn biskut Jacobs (^_____^)...mmg cedap rsnya coz ada cmpuran pegaga...kopi tu pun aku wat standby jer kat  umah, skrg ni aku dah xminum kopi tu *aku  minum kopi hang tuah jer, akakaka!!!*...


















Tuesday, January 22, 2013

Dinner@Bumbu Bali

Posted by awan terpilu at 1:36 PM 0 comments Links to this post
Tarikh : 19/1/2013
Lokasi : Bandar Puteri, Puchong


dinner mengejut yg tak dirancang (^______^)...tup2 ptg2nya, en.suami bgtaw "ayg, mlm nt siap2, kte g mkn kat luar, abg izul nak blanja mak & kte dinner"...

plan asal nak bw MIL dinner di Ipoh Station Kopitiam *ritu ada msuk dlm JJCM*...so MIL mmg tringin nak pekena mkn kat sn tp en.suami kt, kopitiam tu rsnya bk smpai ptg jer kot????...lgpun lokasi kopitiam tu xbrp chantek sgt tmpatnya...tperuk tceruk kat deretan2 kedai jual perabot jati (@____@)...

so tugas mama aakif pun berml, cam bese en.suami kan suh aku godek2 Pak Google!!...godek2 tgk pic, tgk hege bagai..siap call ty, situ HALAL ker???...btw, my hubby sgtlaa particular bab halal2 bnda2 nak mkn ni wokeyyyy...bl dah call & that lady said HALAL, so confirm laa kteorg gi serang BUMBU BALI (^______^)(+_______+)...

xdpt nak snap pic beria2...xdpt nak mengelinjang sana sini sakan2 sgt...coz mama aakif dlm keadaan yg xbegitu mengizinkan...mama aakif dlm "tempoh bercuti" dr segala aktvt yg lasak2, gedikzz2, mengelinjang2, terjongkit2 & seangkatan dgnnya (^________^)(=___________=)!!!!!!...


layanzzzz jer laa pic yg xseberapa ada ni hah (^____^)...



ni view di tingkat atas...
bdk yg dah nak ml wat lorat @#$%^&*!...

dlm pala otak ingat nak maen games ajerrr (^________^)...xdpt rembat tab mama, pelasah tab mami julie lak....adoyaii ni bdk hah, manyak baekkkk...


TQ kpd penaja mkn mlm kami (^______^)...

abg izul+my mil+my hubby...

sesi borak2 anak beranak cucu menantu...mata aakif dok meliar tgk sana sini, tu tgh pkir laa tu nak raba2 usik2 runas2 apa2 benda yg ada kat situ, he3!!!...

sesi perabis makanan pun berml (@_____@)...

Chicky Pasta+Soya Bean (small glass) RM9.00
khas utk my uchuk, kne order 1set bg my uchuk mkn dok dendiam...TAPI xreti gak dok diam...tangan dok ligat maen games, cekup2 pasta than touch my tab...adoyaiii berminyak2 tab mamanya, hahahaha!!!...

Grilled Salmon Stick RM35.00
yg ni mama aakif pnya...dok mengidam nak mkn Fish & Chips tp ternmpak ini  menu...nmpak cam cdap so trus order 1set dgn air Barley Lime *hege xingat tp cedap*...btw, mmg kne dgn selera mama aakif...cdap+knyang+berbaloi order...pling aku ske salad sayur tu & sambal dlm mangkuk kcik tu hah (^______^)...

Seafood Pasta RM33.00
yg ni lak papa aakif pnya...most recommended sbb MMG SEDAP!!!...pasta yg pnuh dgn udang+sotong tebal2 (-____-")...air lak, papa aakif order Green Apple with Lime *hege xingat tp rs mmg cdap..rs masam2 manis than cam ada bau pudina skit...hurmm tahlaa tp cedap!!!*...

yg tu lak my mil pnya order...aku dah lupa apa namanya tp cdap gak especially sayur2nya!!!...mcm salad sayur tp bwhnya ada sotong...than sosnya dlm mangkuk kcik tu, mmg cedap!!!...xtaw laa samada bbq sos or tartar sos, hurmm tah laaa?????...




LAST BUT NOT LEAST (^_______^)
hruslaa pic papa+mama aakif...br skrg mama aakif nak pose wajah terbaru!!!...sila abaikan keadaan mama aakif yg semakin "mengembang" dgn jayanya kini, he3...nak wat camne, kembang ada makna+isi lorrrr, akakakakaka!!!!...




Tuesday, January 15, 2013

Medan 2012

Posted by awan terpilu at 2:02 PM 0 comments Links to this post
Tarikh : 11 - 14 Mei 2012
Lokasi : Danau Toba ----> Berastagi ----> Medan


dah lm tperap ini cite...oleh krn kesibukan yg melanda+xde mood+mood yg dah jauh ke LAUT...tetiba arini cam ada rjin terlbh, maka nak paste & story mory ttg ini percutian...yer2 aku taw, ini cite percutian thn lpas wlau pic dah mlambak aku upload dlm FB (^____^)...tp ini kan blog aku so aku nak tepek+cite jer laa apa yg aku nak cite kan *ada aku kesah!!*...

ini salah satu WishList 2012 aku & alhamdulillah akhirnya tercapai gak...mers gak nak gi berct@bergedikzz santai bersm en.suami+aakif (-_____-")...sethn ooo aku booking utk percutian 4Hari3Mlm ni hah *xkesah laa asal dpt gak gi, airsia pun airasia jer lerrr*...wlau xbpeluang lg nak gi OVERSEA gituzzz tp takpe laaa...

percutian yg agak fenat gila vavi tp BEST!!...perjalanan yg jauh dr 1 tmpat ke 1 tmpat yg laen tp view sgt chantek *tolak tepi view "toyok panggang" di kanan kiri jln*...tour driver yg sporting+very helpful amat menyenangkan ati aku spanjang berada di sana!!...wlau xshopping sakan, xshopping bagai cam org gila tp aku puas ati sesgt!!!...tmpat nyaman, tenang+chantek maka ilang laa jap rs tension+stress & segala mcm mak nenek charge2 -ve aku (^____^)...

siap ckp kat en.suami "abg, jk ada budget lbh lg...kte repeat dtg sini lg taw, kte lpak sini 2mlm than lpak kota medan 2mlm taw"!!!! (@____@)(+_____+)...

en.suami sengih jer laa dgr bininya membebel *dlm ati mesti berkt, lyankan jer laa peel bini aku ni hah*...wokey xmau cite manyak2 so just tepek pic utk meperindahkan+menyedapkan lg cite percutian yg citenya dah lm tersimpan+tertangguh dlm peti draft, akakakaka!!!!...



pic menantu & mak mertua, hrus snap pic gedikzz2 dl sblum naek iteww aeroplane...iteww bdk kcik ttp nak menyelit, menyengih jer kejenya...pastu wat perangai, nak maen lari2 hide & seek kat dlm airport tu hah!!!!...

aeroplane br nak panas enjin, buntot xkebas lg...aakif dah ml wat lorat, ml xreti dok diam...start dah nak jerit2 nangis2 maka "khidmat penenang" mak mertua Hjh. Lembut amat dibutuhkan (^_____^)...

muka2 capek, peyut pun dah berbunyi...seb baek kteorg bantai mkn nalarekeq!!!...coz pastu kteorg menghadap perjalanan yg maha pnjang+jauh gituzzz, he3!!!!...

mama aakif+katy aka acu si aakif+papa aakif (@____@)(=______=)...

slamat sudah msuk ke dlm peyut, ni yg aku kt "bantai mkn nalarekeq"!!!!...licin oooo, seb baek cedap (^_____^)...

sprt biasa, pose tetap mama aakif (-_____-")...

view waktu pg, 1st day kat Danau Toba International Cottage...

hruslaa ada gmbar mama+aakif interpose gituzzz...

than hruslaa ada pic en.suami, papanya aakif...

isi TANK kasi pnuh dl sblum meneruskan percutian kami...sblum cuci2 mata menikmati keindahan alam (^____^)...

hajat di ati nak mandi dlm ini pool tp suhu sgtlaa sjuk...so lupakan ajer niat tu yerk!!...tp berpeluang tgk org jtuh dlm ini pool (^______^)...

 xdpt terjun pool, xdpt maen celop2 kaki...mama aakif dpt posing kat tepi pool pun jdlaa *wat pelepas gian*...ala2 posing cam retis kat tepi pool kat Quality Hotel KL gituzzz!!!!...
 
 sgt seksa utk mama+papa snap pic bersm!!!...ms ni aakif dok menggelitik nak menyelit gak!!!...maka suh FIL kasi angkot aakif taruk tepi...adoyaiii APTB (^____^)...

see i told u all!!!...sgt ssh nak snap pic gedikzz2, ni turn aakif lak nak expose diri...nana nak snap pic pun ssh maka hruslaa usung cucunya yg baek ni hah interframe skali, akakakaka!!!...

hotel kami menginap...simple but nice, xksah laa yg penting selesa utk tido (^___^)...


papa aakif yg maintain cool+hencem...mama aakif yg senget bahu+tegang urat tengkok semata2 nak snap pic atas bot...dan sprt biasa, aakif yg xreti dok diam!!...

oooo mama aakif lg (^____+)(-________-")...

















time ni cuaca sgt sejuk wokeyyy..aakif ttp cam biasa, mama dah ketaq2 lutut ketap bibir TAPI ini bdk ttp nak mengelinjang sana sini...










last day kat kota medan...xbyk pic sbb aktvt adalah santai...shopping2 mkn2 cuci mata di kwsn sekitar...kwsn yg agak padat+macet gituzzz...keadaan jd agak haru, bl tetb aakif xsihat, cirit birit...pnyalaa ssh nak cr FARMASI, nak bli ubat pun pnyalaa payah...



ari ke-3 di Kota Medan, kami menginap di Garuda Plaza Hotel...hotel kcik jer tp chantek+selesa, mkn pun not bad...pling BEST buffet pg, byk plihan so mknlaa hingga muntah meliah, akakaka...

check in dlm blik hotel, ini bdk kcik wat cam umah+katil dia yg pnya...maen tab mama cam expert gituzz...maen games AngryBird tp bird asyik terpelanting ke blakang weiiii, ha3!!!!!...

APOTIK = FARMASI

bdk xsihat maka xde laa lincah..xde laa mengelitik mengelinjang xreti dok diam...kesian anak mama tp seb baek laa last day aakif xsihat...jk awal2 smpai dah lembik camni, lg huru-hara mama+papa...

tunggu pak supir aka our tour guide dtg jemput...nak blk sudah, time ni fenat teramat tp happy (^_____^)...




TAMAT SUDAH CITE PERCUTIAN UTK TAHUN 2012



 

Mama Aakif Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting