Thursday, April 26, 2012

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 29

Posted by awan terpilu at 1:10 PM 0 comments Links to this post
26/03/2012 (Monday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - 1pack of Quaker Oat Cookies + 1200ml water
Lunch - veg. salad + 1pack of IKO + 800ml water
In Between - 2pcs Jacobs Hi-Fiber + 1pc colonel burger KFC + KFC Dinner Plate  (1setengah ayam,soft drink xminum!!)+ 1200ml water 
Dinner - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 1900ml water + Marigold 0% Fat Yogurt Drink

Total plain water : 6.00L
Total tea mix : NONE




Diary Diet Mama Aakif - Ep. 28

Posted by awan terpilu at 1:05 PM 0 comments Links to this post
25/03/2012 (Sunday)

Early morning - 250ml water
Breakfast - NONE
Snack - maggie goreng + teh tarik (gelas kcik) + 800ml water
Lunch - 1 mug milo with 4pcs biskut ikea + 800ml water
In Between - kuih-muih (2pcs ubi ketuk,2pcs keledek goreng) + 400ml water
Dinner - 1 mug milo with 2pcs biskut ikea + 1pc of pear

Total plain water : 2.25L
Total tea mix : NONE

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 27

Posted by awan terpilu at 1:04 PM 0 comments Links to this post
24/03/2012 (Saturday)

Early morning - 250ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - 1 mug horlicks with 4pcs Jacobs Hi-Fiber + spaggeti + 1200ml water
Lunch - Marigold 0% Fat Yogurt Drink (botol kcik)
In Between - 2pcs curry puff ikea + 2pcs tauhu bakar + rojak buah +lai chi kang panas
Dinner - 1pc curry puff ikea + 1 mug horlicks with 3pcs Jacobs Hi-Fiber + 1900ml water

Total plain water : 3.75L
Total tea mix : NONE

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 26

Posted by awan terpilu at 1:03 PM 0 comments Links to this post
23/03/2012 (Friday)

Early morning - 250ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - lontong + teh tarik (gelas kcik) + 1400ml water
Lunch - veg. salad + kerepek tempe + 400ml water
In Between - kuih-muih (1pc keledek goreng,3pcs ubi ketuk) + milo panas (gelas kcik) + 400ml water
Dinner - spaggeti + 400ml water

Total plain water : 3.25L
Total tea mix : NONE



Tuesday, April 24, 2012

Diapers Cake Version Mama Aakif (-____-")

Posted by awan terpilu at 1:50 PM 3 comments Links to this post
tetb tringin sgt nak meng-DIY hadiah utk one of my bff (^______^)...tak tpkir pun nak wat...sblum ni just bli jer hadiah2 utk bg kat newborn baby..tp kali ni,pkir nak wat sndiri...ms tu antara yakin dgn xyakin jer tp ada aku KESAH???!!!...tp aku ni jnis yg bl aku kt nak wat ------>aku kan wat *lantak pi laa org nak kt apa nak kondem apa pun*...tp jk aku xyakin mmg aku takkan wat wlau dipaksa berpuluh kali hatta beratus kali pun...

so aku pun rjin laaa dok godek2 google...godek2 youtube utk cr idea+curi+pinjam gn pakai idea org lain *yer laa sy bdk br blajo*...xde gi kelas tuisyen bagai2...just tgk dlm youtube than ty kat solang blogger ni hah...maka operasi pun dimlkan laaaa(^____^)...ml2 aku dok gelut laa gi serang kedai riben *tu pun asyik bertangguh byk kali*...xsabo pnya psal,aku gi serang kedai2 riben sekitar seksyen 17 s.alam...msuk dlm 1st kedai ni,berpinor biji mata nak plih riben *byk sgt weiii tp skit jer yg chantek!!*...nak xnak mmg  kne bli gak *tak kose aku weii nak serang kl lak semata2 nak bli riben*...msuk lak 2nd kedai,byk gak riben tp ada separuh deisgn cam pariapa skit *cam keling*...at last,serang smula kedai yg pertama td...belek pnya belek,jp yg bkenan trus sentap...gi kaunter,tu diaaaa terbang $40.00++ hanya utk riben...tp takpe laaa,minat punya psal so xksah laaa(@__@)...jk ajak en.suami gi kl semata2 nak bli riben,mau kne bambu ni,hahaha!!...

sbenarnya rangka utk Diapers Cake tu dah lm aku wat *gn pkai pampers murah aakif*...tp time tu buat ala2 kadar jer...idea pun xbkembang dgn jayanya pun...tp oleh krn smua alatan dah lengkap,aakif+en.suami pun dah tido dgn nyenyaknya...aku pun mlkan laa operasi dgn semangat yg berkobar2...dgn ati yg gumbira smbil nyanyi2 di mlm ari *sgt sronok bl wat keje tanpa gangguan*...smbil meng-DIY Diapers Cake smbil berpesbuk,HeHeHe...




tarikh : 20/4/2012 memasuki ke ari sabtu 21/4/2012 (^______^)
lokasi : dlm rumahku





 in the making...smua brg2 tlh lengkap...pampers yg mlambak tu,pinjam pkai pampers aakif dl...patung upin tu aakif pnya,aku pnjam wat cucuk jarum jap,hehehehe...sblum aakif tido,sibok aakif mrh tgk mama ambil patung upinnya tu hah!!!...brg2 baby yg melambak tu lak aku bli di BabyAriLiss dan di SINI...




tadaaaaaa..............................................



pandangan sisi


pandangan hadapan


ini laa hasilnya...kerja keras dr jari jemari kekok aku (^___^)...xsangka berjy+menjd gak 1st DIY+Handmade Diapers Cake Version Mama Aakif (-____-")...


Thursday, April 19, 2012

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 25

Posted by awan terpilu at 1:34 PM 0 comments Links to this post
22/03/2012 (Thursday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - 12000ml water
Lunch - Nasi Arab + 1btg jagung rebus + 800ml water
In Between - 4pcs gardenia butterscotch + 1600ml water
Dinner - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 1600ml water + 2slices of choc cadbury

Total plain water : 6.1L
Total tea mix : NONE





Diary Diet Mama Aakif - Ep. 24

Posted by awan terpilu at 1:30 PM 2 comments Links to this post
21/03/2012 (Wednesday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - 1pc green apple + 800ml water
Lunch - Nasi Lauk + 800ml water
In Between - 2pcs Oat Cookies + lontong (sikit) + 800ml water
Dinner - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 1200ml water

Total plain water : 4.5L
Total tea mix : NONE


 
 nasi suku+sayur melambak+ikan kembung bakar


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 23

Posted by awan terpilu at 1:25 PM 0 comments Links to this post
20/03/2012 (Tuesday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 800ml water
Snack - 1pc green apple + 3pcs gardenia butterscotch + 400ml water
Lunch - Nasi Lauk + 2pcs Jacobs Hi-Fiber + 800ml water + ratah lauk meeting (sayur+telo goreng+honeydew) (-_____-")
In Between - NONE
Dinner - 3slices apam balik + 1btg jagung bakar + 400ml water

Total plain water : 2.9L
Total tea mix : NONE






Diary Diet Mama Aakif - Ep. 22

Posted by awan terpilu at 1:20 PM 0 comments Links to this post
19/03/2012 (Monday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 800ml water
Snack - 800ml water
Lunch - homemade veg. salad + 2pcs gardenia butterscotch + 800ml water
In Between - 800ml water + 3pcs gardenia butterscotch + 1pc of Hot&Roll Crispy Chicken & Cheese
Dinner - koew teow sup + lai chi kang panas + 400ml water

Total plain water : 4.1L
Total tea mix : NONE






Wednesday, April 18, 2012

Dulu Tak Pandang Langsung

Posted by awan terpilu at 12:01 PM 0 comments Links to this post
sila laa percaya yg mama aakif ni hah...now dah ml kemaruk dgn TUPPERWARE...dl gara2 terjebak bli tupperware ni just utk ske2...time tu pun bli secara loose *bli dr solang bos kat opis lm aku dl*...time tu pun,bekas2 tupperware yg aku bli...murah2 jer,hege utk 1pc dlm RM10.00 or RM20.00 or RM30.00 ajer *xpnah bli lbh dr angka2 tersebut wokeyyy?*...

pastu kan,kne lak paksa dgn mak aku...mak aku siap paksa register as a mamber...yg aku lak time tu tgh blur2 so aku pun ok jerr laa *kne byr dlm RM60.00 rsnya*...dl bl aku dgr org cite+tgk depa dok bergelut bli bekas2 tupperware,trus berkt2 dlm ati "apesal laa depa dok gelut bli bekas yg mahal2,kdg2 hege cecah puluh2 smpai ratus2,knp nak membazir hnya utk bekas tupperware cengitu hnya hanya nak letak ayaq & makanan????!!!"...tp skrg diri sndiri dah terjebak+tske maka br aku phm (-_____-")...ohhh sungguh sronok lak tatkala dpt membli bekas2 tupperware...pastu susun atur lak atas kabinet2 kat dapo *walllahhh sgt happy*...ni jk ada umah sndiri yg lbh besaw...rsnya mau pnuh dapo aku dgn bekas2 tupperware!!!...

aku ml noticed yg aku ml kemaruk bli bekas2 tupperware ----->sjak kne paksa dgn mak sndiri + sjak dah ada anak...dl mmg xpndang lngsung...time bujang dl pun,just bli utk ske2+ala kadar ajer...tp skrg tidak lg,hahahaha!!!...makanya, skrg ni aku lg laaa rjin menghadap internet *especially cuci mata kat FB* dok mencari mana2 dealer tupperware yang tengah buat promotion or clearance sale...wlau aku sndiri dah jd MEMBER dimn jk aku trus bli sndiri kat OUTLET TUPPERWARE,dah sah2 dpt diskaun...tp adakalanya design yg aku nak tu,hege msih mahal...adakalanya design yg aku nak tu dah xde stok atau kaler yg aku nak tu bkn kaler yg aku ske or snng cite...kdg2 xde ms nak gi serang OUTLET TUPPERWARE yg ada kat area Sek.15 S.Alam *dimn dekat sgt dah dgn opis en.suami*...ker aku tkut en.suami menjeling xhingat dunio coz nengok bininya yg dok pulun bli bekas2 tupperware smpai senget2 bahu???!!!...tkut2 pun mama aakif stil gak sentap bekas tupperware *ohhh  bkn takut yerk tp hormat en.suami,akakakaa*...xksah laa,apa2 pun...aku kan sentap bli dr dealer2 dlm FB time hege TERmurah,DESIGN+KALER yg aku nak tu dah meruntun ati aku smpai ke tahap menggeletak2 laaa ati+otak aku nak sentap gak...yg confirm,bekas2 tupperware yg aku sntap itu ORI wokeyyyyy *kepuasan membeli terletak pd ORI @ TIDAK sesuatu brg itu*...

now mission aku nak try wat collection tupperware kat umah...tp xde laa smpai melambak2 yakkk kat dapo tu hah...aku blum lg smpai ke tahap itewww (@__@)...at least nak standby bli time $ tgh ada...bli skit2 wat kegunaan pkai sndiri or utk bekas mkn aakif nak gi school nt *smpai ke situ laaa aku dah plan pkir!!*...padahal aakif blum pun 2thn,akakakaka!!!...
 
pastu kan aku ni ada lg satu "penyakit"...kemaruk membli secara online...shopping secara online xters lak benda tu mahal...tp jk membli+membayar depan mata,RM30.00/RM50.00 aku ters dah mahal,HeHeHe!!...lau shopping online tak pulak rasa macam tu,laju jer trus klik MBB2U trus transferkan payment!!...sedar2 susut je baki dlm akaun tu hah *pastu siap leh tepuk2 dahi dan dok laa dendiam yerk*...






ni sebahagian dr koleksi tupperware yg ada kat dapo aku (@___@)...rak tu idea mak aku...gara2 nak tepek rak tu,bergelut laa aku gi serang Giant Bdr Puteri...tp nyesal lak,knp aku xterus rembat 2set time tu???!!!...rs cam nak gi bli lg laa kat Giant,HeHeHe...


yg ni lak koleksi botol2 air yg ada kat umah aku...yg sbelah kanan tu,1st botol air tupperware yg aku bli *gara2 dah reg. as a member kann*...so testing try bli bekas air laa dl...utk wat teguk2 kat opis \(~.~)/(^____*)...


sila abaikan brg aku yg 1 tu hah...cite entry aku ni ttg tupperware,tup2 ada lak kotak De Bella Litchin tu lak...oleh krn kedua2 brg tu smpai pd ari yg sm,sbb tu aku snap pixnya skali (-___-")...kaler ijau tu laa botol air terbr aku...size 2Liter utk diri aku sndiri...reason bli yg br dgn kaler yg lain adalah ----->ari2 berebut teguk air masak kat umah...ml2 aku bli botol kaler kuning...tup2 jd hak mutlak en.suami...siap letak air simpan dlm fridge lg!!!....yg aku ni lak,dah lm berpantang xteguk ayaq ais...so kne laa bli botol lain khas utk diri sndiri...kaler pun hrus laa lain coz tak nak tersalah minum or dlm erti kata lain ----->bergado dgn en.suami gara2 berebut botol air,akakakakaka!!!...



sprt biasa...watak utama utk setiap kejadian/aktiviti...melalak laa nak main dgn bekas air br aku tu hah!!!...aku pun xsempat laa nak rasmikan...nak belek2 bagai...tup2 aakif yg rembat tgk dl...adoyai APTB...





mata tu dah lalok...dah mamai2 dah...tp still gak nak main dgn bekas air br aku tu hah!!...


aksi ni yg xleh tahan!!...aku terbahak2 gelak...aakif siap wat aksi teguk air lg walhal kosong jer dlm bekas tu hah!!!...asyik aakif jer yg nak kongker pegang itu bekas...sabor jer laa aku :(...



bdk yg kemaruk main botol air tupperware br aku...hrus laa aku simpan sorok sembunyi kat tempat tinggi or dlm kabinet,akakakaka...





Nota Hati ~ bkn utk menunjuk2 or berlagak...dan aku bkn kt,jk pkai bekas2 plastik yg kaler putih tu xelok...but for long purpose+self satisfaction+safety usage,apa salahnya bli bekas tupperware yg mahal skit...utk kesihatan diri sndiri gak especially botol utk air yg kte pulun teguk ari2 or bekas simpan air kat umah sndiri...bekas2 tupperware yg mahal ni dah sahih ada gred yg baik berbanding dgn bekas2 cap ayam kat pasaran luar sn...tak pun,jk rs brand tupperware ni mahal bebenor...cb tgk brand THERMOS or brand2 lain yg gred2 bekasnya agak baik gak (-___^)...ohhh ini bknlaa promo iklan paksa bli brand TUPPERWARE yerk tp cuma pendapat peribadi aku sj...aku pun takde laa setiap bln asyik nak bli bekas tupperware jer...aku kan bli time dealer2 tupperware dlm FB ada wat clearance sale or ada promotion dlm catalogue tupperware (^___^)...bl ada design yg aku berkenan sesgt+hege pun agak murah...so time tu laa aku kan gi sentap bli smbil tsenyum...bl ati dah menggeletak2 nak gak,maka hruslaa aku gi sentap,HeHeHe...

Monday, April 16, 2012

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 21

Posted by awan terpilu at 2:01 PM 0 comments Links to this post
18/03/2012 (Sunday)

Break1st - 1pc capati with kari daging (cicah kuah sj)
Lunch - nasi briani+kari ayam+sayur kobis+half telo masin + teh tarik (gelas kcik) + 400ml water + 400ml tea mix
In Between - 1cup corn + 1 mug of horlicks with 3pcs Jacobs Hi-Fiber
Dinner - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 1200ml water

Total plain water : 1.6L
Total tea mix : 400ML 



Diary Diet Mama Aakif - Ep.20

Posted by awan terpilu at 2:01 PM 0 comments Links to this post
17/03/2012 (Saturday)

Early morning - 250ml water
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - mee goreng dgn telo mata + roti boom + milo panas (gelas kcik) + 800ml tea mix
Lunch - keropok lekor + 400ml water
In Between - 600ml yogurt drink + half red apple
Dinner - 8btg satay dgn 2ketul nasi impit (size kcik) + air soya

Total plain water : 650ML
Total tea mix : 800ML


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 19

Posted by awan terpilu at 1:43 PM 0 comments Links to this post
16/03/2012 (Friday)

Early morning - 500ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - bihun goreng dgn telo mata + 800ml water + 400ml tea mix
Lunch - Nasi Lauk + 800ml tea mix
In Between - KFC + 800ml water
Dinner - 400ml water

Total plain water : 2.9L
Total tea mix : 1.6L






 

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 18

Posted by awan terpilu at 1:27 PM 0 comments Links to this post
15/03/2012 (Thursday)

Early morning - 500ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water
Snack - 2pcs of Tuna&Egg Sandwiches + 800ml water + 400ml tea mix + 2pcs gula2 kelapa
Lunch - Nasi Lauk + kuih kapet sikit + 800ml tea mix
In Between - 1pc Jacobs Hi-Fiber + Love Letter (sikit) + 1200ml water + 400ml tea mix
Dinner - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1) + 400ml water + 400ml tea mix

Total plain water : 3.3L
Total tea mix : 2.4L





ni laa gula2 kepala tu hah...ambil byk tp aku just mkn 2biji jer *ni kwn opis yg bw dr kg*...mmg cedap tp ssh nak mkn coz dah liat,HeHeHe...



Skrg Mama Aakif Nak Cuba Yang Ni Pulak \(~___~)/

Posted by awan terpilu at 1:17 PM 0 comments Links to this post
dah lm aku xcite ttg supplements yg aku ambil ari2...cam aku pnah cite+share dgn korang smua sblum ni...aku skrg pengamal tetap SHAKLEE (^_____^)...ml2 mkn produk Shaklee ni time aku pas berpantang...dan xsangka aku masih setia dgn Shaklee smpailaaa skrg...ini smua bermula dr Breastfeeding Set (~.~)...kendian aku kurangkan set pengambilannya...

knp aku kurangkan set pengambilan supplements Shaklee ------>sbb anak aku pun dah menjangkau 1thn10bln...so skrg ni fokus aku lbh kpd utk menguruskan badan!!...maka supplements yg aku ambil dr rangkaian Shaklee skrg ni...smuanya "pembantu" utk proses sesi pengurangan berat badan(@___@)...skrg ni mmg aku NEKAD utk kuruskan badan...

so arini aku start mkn Omega Guard (O_____@)...stelah pkir pnya pkir pnya pkir...plus dah ty dgn "otai2" Shaklee *pg2 ni aku dah dpt dah stok Shaklee yg aku order!!*...xsempat+dah xsabo dah nak try...jk order dr Shaklee Empire,sah2 berhari2 aku kne tngu!!...jawapannya,aku trus call pengedar shaklee kat jpj pdg jawa ni hah...abis cite,sblum kul 10pg,Omega Guard dah slamat berada dlm handbag aku *maka $ pun terbang laa dgn jayanya!!*...memandangkan ni pun dah msuk minggu ke8 aku consume Herbalife + minggu ke5 sarung PB (^___^)...maka ini adalaa ATURAN MAKAN YG TERBR utk Shaklee Supplements aku...




Pagi ------> 3biji Omega Guard + 2biji Alfalfa Complex
Tengahari ------> 2biji B-Complex
Malam ------> 2biji Alfalfa Complex + 4biji Herb-Lax (tak digalakkan mkn setiap mlm,just mkn 2kali seminggu pun ok dah)









Omega Guard Shaklee, Apakah Faedahnya?

Omega 3 adalah asid lemak yang penting (EFA), dan tidak boleh diperbuat oleh badan kita . Kebanyakan orang tak mendapat cukup omega-3, dan orang yang dalam darahnya ada mengandungi trigliserida yang tinggi perlu lebih banyak omega-3. Asid lemak Omega-3 boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu. Minyak ikan mengandungi kedua-dua DHA dan EPA, manakala walnut, flaxseed, dan minyak zaitun mengandungi ALA. ALA ni akan diuraikan kepada EPA dan DHA, jadi ia bergantung pada tubuh juga… kalau enzim dalam badan tak berapa bagus, tak banyak lah ALA yang diuraikan. Haa… jangan taktau dalam Omega Guard Shaklee ada semua tu.. DHA, EPA, ALA…EPA penting untuk kesihatan jantung dan sendi, manakala DHA adalah penting untuk perkembangan dan fungsi otak .

Faedah & kepentingan Omega-3:

  • Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
  • Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
  • Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
  • Mengurangkan risiko strok
  • Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
  • Merendahkan tekanan darah
  • Mengurangkan kekakuan dan kelembutan sendi
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi dan fungsi sendi yang sihat.

Mengapa Omega Guard Shaklee?

Shaklee dah berada di pasaran dan terbukti berkesan sejak lebih 50 tahun lalu. Omega Guard Shaklee adalah ultrapure , dibuat dengan begitu sempurna, penyulingan 3 peringkat secara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik.


Siapa Yang Sesuai Mengambil Omega Guard?

  • Ibu hamil
  • Ibu menyusu
  • Kanak-kanak (1 tahun ke atas)
  • Lelaki
  • Warga Emas
  • Mereka yang mengalami darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes
  • Mereka yang mementingkan kehidupan sihat




Saturday, April 14, 2012

Koleksi Wangian2 Yg Mama Aakif Sukee

Posted by awan terpilu at 4:16 PM 0 comments Links to this post
pmpuan dgn wangian mmg xdpt dipisahkan...selain kemaruk dgn make-up,bj,ksut,handbags bla bla bla...minat terhadap yg 1 ini pun ttp HEBAT gak daya tarikannya!!!...

dl time bujang,aku ni kurang minat parfumes *but still wangi wokeyyy*...ada bli parfumes tp pkai smpai abis kering kontang botol...pas2 br laa gelut gi bli br (^___^)...tp aku noticed,dlm sethn before kawen than dah kawen than dah ada aakif...tup2 ml laa ske bli parfumes *tp xde laa tahap teruk cam bli handbag,OMG OMG!!!*...xde laa kemaruk bli parfumes setiap bln...tp time pulus tgh ada poket agak berat so time tu laa aku kan sentap,akakaka (~___^)...or bli time ada SALE2 YG MAHA HEBAT...paling snng+cepat,aku gi jer serang Body Shop@SACC Mall *abis cite ati pun manyak happy*...tp bkn smua parfumes Body Shop aku ske...tp jk parfumes BS yg jnis minyak *dlm botol bulat kcik* aku ske White Musk & Vanilla (^___^)...



so jom jenguk apa parfumes yg aku ske sgt2+ske+pnah try...



all time favourite...hege bapak mahal tp baunya sgt BEST!!!...byk2 parfumes,yg ni yg pling aku ske sgt2...time bujang dl,aku byk pkai yg ni jer...jk kluar gi dinner/meeting,mmg sembur byk skittt,hahahaha!!!

2nd favourite (^___^)...aku ml taw ttg parfumes brand ni time study kat uitm s.alam dl...dl aku sewa umah dgn kakak2 deg mascom kat seksyen 17...than ada solang kakak umah aku tu pnya kwn,dia pkai parfumes ni...mak aikk pnya laa sedap baunya *time tu mn laa mampu nak bli so aku just ambil bau jer laa*...baunya xde laa strong sgt tp BEST!!!...yg ni hege murah skit laa dr Issey Miyake tu hah!!!...



1st CD parfumes aku try *tu pun kwn mak aku bg*...ori  wokeyy from kaunter (^___^)...bapak kuat baunya!!!...disarankan sembur waktu mlm ajer...aku pun time tu muda belia...so mmg xsesuai with this kind of type...at last,pi lempaq bg  mak aku pkai,HeHeHe...


BEST sgt2!!!...aku ske nyahhhh...

ni pun BEST taw!!!...





Rangkaian Body Shop...









baunya BEST SGT...mmg aku ske tp aku let-go half price kat officemate aku...knp aku snng2 jer let-go???...coz time tu,aku taw yg aku mesti kan jarang spray atau dlm istilah kata lain---->mesti kan lmbat abis coz parfumes2 yg lain byk lg ada (@____@)...
 
white musk oil
pling aku ske+pling byk kali gak aku repeat order!!...
Vanilla
bau ni pun best taw!!...1st time cium ambil bau,trus jatuh chenta maka truslaa tsentap dgn jayanya kat BS SACC Mall (^___^)...mmg bau cam vanilla essent yg wat kek/muffin tu hah dek non!!...





Rangkaian AVON yg aku pnah try time bujang dl...

  


ml2 aku cium bau parfumes ni,leh tahan best...tu yg bli,tp bl dah bli than spray...ml2 tu cam ok tp pastu adoyaiiii...byk fenin aku pnya kepala!!!...bau sgt KUAT *ada cam bau keling ayoyo!!*...so pd aku,mmg xbest laa tp xtaw laa pd org lain?????...



 bau best,ada skit bau cam parfumes yg mahal kat kaunter...ex-bos aku kat ICU JPM *tp kini kat MAMPU*...byk ske ini bau,HeHeHe!!...


byk2 parfumes Avon yg dl plus yg terkini...yg dah  melambak2 dah tu...yg ni yg pling aku ske...dl time bujang,kerap repeat order parfumes ni hah *tp kini tidak lg*...




last but not least...ni jer laa stok2 parfumes yg still ada dlm koleksi aku (^___^)...dlm proses utk mengHABISkan mn yg ptt...rs cam nak try sentap parfumes2 yg lain...tp tgk budget camne...tak pun tngu jer laa time sale Christmas nt???!!!...




Friday, April 13, 2012

Kenapa Perlu Cantik???

Posted by awan terpilu at 10:20 PM 0 comments Links to this post
knp perlu cantek??...dan knp tb2 aku nak merapu meraban ttg cantek jer???!!...sbb aku ske tgk wanita2 yg cantek+stylo *wlau btudung tp ttp stylo gak*+ske tgk wanita yg bergaya,xksah laa wlau umo dah msuk 3series or 4series sekalipun!!...ske tgk wanita yg sihat+begitu concern about their health especially on supplements intake(^__^)...


MAIN POINT------>aku mmg ske bergaya/kelihatan menarik/penampilan yg ceria@kemas *adakalanya ada gak dtg "time nak selekeh",aku pun mnusia biasa gak*...aku mmg ske bab2 kecantikan & kesihatan...knp perlu aku rs camtu???...



1) KESELESAAN
apabl kte cantik,kte kan rs selesa!!...just imagine,pas melahirkan anak kedua/ketiga,cutting badan sudah lari!!!...bl dah  beranak pinak,"byk yg kendur!!,malu laa"!!...so sbb tu laa kte perlu menjg kecantikan agar perubahan yg berlaku itu dpt dihadapi dgn tenang.


2) UNTUK ORG LAIN
jk korang sygkan org sekeliling,sure korang mahu kelihatan cantik...cam kte ni hah,yg dah kawen, cantikkan diri utk en.suami...korang cantik,en.suami pun ske *sedap mata memandang*...ati korang pun snng,xde laa nak risau jer semedang jk matanya melilau memandang gadis2 kilang or si gadis montok sebelah umah/blakang umah korang ker??!!...


3) KESIHATAN
apa kaitannya????
apabl korang cantik,sudah pasti korang bersih *aku xkt org yg xcantik tu smuanya xbersih wokeyyy!!*...bl bersih & sihat,tidaklah korang sering kne jangkitan atau serangan penyakit...yup mmg betul,jk nak demam kan demam gak kan!!...tp kekerapan utk demam/xsihat/sakit sana sakit sini itu,xde laa truk (^__^)...


4) WANITA SUKE CANTIK
sbb yg xperlu dipertikaikan...smua wanita mahu kelihatan cantik!!!...ada ker wanita yg xske kelihatan cantik,cer habaq mai kat aku!!??...yup mmg ada segelintir wanita yg begitu simple...tp pd aku,kdg2 depa pun tringin gak nak melawa...tringin gak nak cam kte or cam si polan itu si polan ini tp mayb keadaan yg xbegitu mengizinkan...





Nota Cantik ~ aku trima diri aku seadanya...lawa sikit or lawa tlebih,apa aku peduli...mmg kan ada org yg leh trima dan confirm ada yg xske...but i just ignore it(^___^)...dah berkawen maka cantik laa utk pandangan mata suami...dan percayalaaa,smpai satu masa kte pun kan jd selekeh or dtg sifat MALAS...tp sbelum sikap itu dtg,apa laa salahnya utk cantikkan diri sndiri...treat it as a reward for yourself,jgn asyik sibok bela anak,bela suami smpai lupa nak bela+belai diri sndiri...renung2kan (@___@)...



Thursday, April 12, 2012

Dan Ini Laa Hasilnya

Posted by awan terpilu at 10:27 PM 2 comments Links to this post
sesungguhnya ketika ini,aku sdg happy+bangga pd diri sndiri *hruslaa puji diri sndiri kan*...wlau blum reach target tp ini sudah ckup menggembirakan ati aku...wlau pd mulanya agak sukar...dan menipu jk aku kt yg aku tak terbabas mkn!!...sila laa percaya,aku mmg diet tp BKN TAHAN MKN TAHAP MELAMPAU tp sudah kurangkan skit kuantiti lantakan itewww(@__@)...dan adakalanya,ada terbabas mkn...pngambilan kalori dah lbh dr 1200cal per day...tp after that,aku kan konsisten blk diet+mkn dgn cara yg betul+sihat,HeHeHe...



rupa fizikal aku pd 11/2/2012
pic ni time gi jenjln dgn adik aku+aakif kat ioi mall...ms ni aku xterpkir pun nak try HL *time ni dok pulun bedal vitamin ajer*...diet skit2 jer laaa...mkn ttp pulun tanpa kawalan!!...



tadaaaaaa.........................................................




Pandangan Depan
pic ni aku suh officemate aku snapkan dlm blik smbahyang (^___^)...ohh sila abaikan kain kat tepi tu yerkkk *time tu aku tgh wat jualan kain cotton,ahakkzzz!!*...


Pandangan Sisi
aku pun xsangka,aku dpt sarungkan kebaya ni kat bdan aku!!!...sbelum aku ambil HL,nak sarung pun dah sendat+senak...pastu nak kancing butang pun mmg xblh!!...so time tu mmg rs sedih sgt *trus ckp pd diri sndiri,perlu wat sesuatu!!*...


sungguh tak sangka...nak msuk minggu ke-7 consume HL,akhirnya dpt sarung kebaya lama ni hah...kebaya ni pun dah lm dok terperuk dlm lemari...tp still chantek coz aku jarang pkai dl...kali terakhir aku dok sarung kebaya ni,rsnya dlm thn 2008/2009??!!...





 

Mama Aakif Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting