Wednesday, March 28, 2012

Wordless Wednesday Version 3

Posted by awan terpilu at 3:09 PM 0 comments Links to this post
tarikh : 15/2/2012
agenda : Program Wacana Pemantapan Rohani
                 "Rasulullah S.A.W Penyuluh Kehidupan Ummah"







Kami Serang Ikea

Posted by awan terpilu at 10:28 AM 0 comments Links to this post
tarikh : 24/3/2012
lokasi : ikea


ini smua gara2 krn KALER MERAH...sbb dah tgk cataloguenya kat opis *kwn opis aku pnya*...pastu ari2 tnampak iklan sale kat bhgn belakang surat khabar Utusan Malaysia...maka kne laa aku gi serang gak *wlau xbli byk brg or sentap brg2 yg mahal*...tp nak gak serang masuk,HeHeHe...









sbelum nak serang ikea...tp tsalah msuk lift so tembus masuk the curve dl (^___^)...so kteorg jejnln dl cuci mato *tp ati mama aakif dah xkeruan,otak dah terbayang ikea ajer!!!*...jln pnya jln,tb2 en.suami nak gi toilet...maka tingal laa mama+aakif terkontang-kanting di tgh2 mall...tup2 mata aakif dah tnmpak ini benda...aku pun xsempat nak lari lencong ke arah lain...maka hruslaa bg aakif terjah main utk beberp kali yg aakif ske!!!...dan sprt biasa,mama aakif kan keruk dlm handbag cr duit syiling 0.50sen yg bulat2 besaw iteww *now aku dah cekap,dah ada 1beg kcik khas utk simpan syiling ajerr*...aku pun dah ada hobi br,dok gelut cr+simpan duit syiling 0.50sen yg besaw2 gemuk iteww,khas utk aakif yg kemaruk main rides (@__@)...



mata aakif dok sibok usha train kat sbelah lak...time tu ada 2org adik-beradik with bibik endon tgh konker itu train...so bg aakif main yg ni dl *tu pun ada kot dlm 2kali aku sumbat syiling,sekali sumbat RM1.00*...sronok sungguh aakif dpt main benda ni!!...lepas geram laa tu coz dah lm xbw aakif gi jenjln/serang main ini benda,HeHeHe...


finally yeyyeyeyehhh...aakif dpt kongker ini train!!...benda ni pun,3kali gak aku sumbat syiling *tp ada sekali sumbat tu,sngkut lak 2keping syiling 0.50*...geram tull aku,puas aku tekan2 tp hampeh...lngsung xgerak2!!...so rugi laa mama aakif RM1.00...tp demi aakif,mama xksah uchuk...asalkan uchuk mama happy dpt main puas2,dpt jenjln smpai penat...takpe,mama sanggup demi aakif...


en.suami yg  minat fish...now aku noticed,aakif pun ske tgk fish...pastu kan,aakif ske tgk channel National Geographic!!...ske tgk rancangan animals+fish *2org kekasih ati aku ni nmpak gayanya berkongsi minat*...tah2 nt bl aakif dah bsaw...mesti berjongkit ikot papa gi fishing *tinggal laa aku sensolang kat umah*...



suasana kat bhgn kaunter pembayaran ikea...pnyaa laa rmai umat...crowded gilosss weiii tp sbb mama aakif nak gak sibok shopping2 ala kadar...harus serang terjah cuci mato *ms tu xkira,apa nak jd pun jd laaa,yg penting aku nak msuk dlm gak*...



bdk xreti dok dendiam...menggelupur laa nak terjun kluar dr stroller tu hah!!!...time ni,papa+pejal tgh beratur nak bli air kat mesin...pnyalaa rmai org dok beratur kat mesin tu...aku pun heran knp depa dok gelut laa nak bli...pastu bertin2 lak depa bedal beli...bl ty en.suami,ktnya mestilaa depa berebut...ada mcm2 air tin+air botol dgn hege sale...just RM1.00 ajer!!!!...



oleh krn situasi ikea yg maha sesak+senak...pnyalaa rmai umat manusia *pling byk org cino & melayu ajer yg aku  nmpak ritu*...dan mat2 salleh pun ado (^___^)...ohhhh aritu aku terjp dgn Zila Bakarin...siyess chantek,putih melepak,kulit gebu+mulus...tp ttp seksi xingat wlau tgh preggy weiii(@__@)...than aku terjp gak dgn this lady *tp nyesal lak,knp aku xgi tegor dia??!!*...aku ske bc blog dia & dia adalah 1 of my feveret blogger!!!...since dr dia bujang,than busy dgn persiapan kawennya smpai laa dia dah ada anak ~ sabrina...smpai laa skrg dia tgh preggy 2nd child...im still reading her blog *best dgn cite2 yg mmg berlaku dlm khidupan kte!!!*...wlau kdg2 aku busy sesgt dgn keje kat opis,wlau kdg2 mmg xde ms nak pegang pc kmputer kat umah+sobok dgn keje2 umah...tp bl aku free *aakif+en.suami dah tido*...pasti aku kan jenguk bc blog dia,HeHeHe...

ok,sudah terbabas jauh lak...back to the real story!!...lain yg aku plan nak sentap kat ikea...tp smpai jer sn,otak trus blur tahap xingat???...dah jp dgn brg2 yg aku nak..siap berdiri lm dpan rak tu hah tp otak dok ligat pkir, "nak sentap ker tak yerk,nak sentap brp pcs ni,hurmm ok ker tak jk sntap byk ni,ckup ker nt"???!!!!...kiranya mcm2 persoalan lahh tetb leh berlegar dlm pala otak mama aakif ketika itu,akakakaka!!...


maka ini jer laa hasil rembatan mama aakif itu ari (^___^)(~_____^)...




+ 
 tb2 rs nak try biskut2 kat ikea tu hah...yg kat blakang tu Crips Rolls Wholemeal RM6.50,xde rs apa2 pun,ala2 roti pnjang mamu roti tp ni versi roti keras *tp ini ada brand pnyalaa,hahaha*...biskut yg kat dpan tu, Ginger *tah apa tah namanya,dlm resit pun nama cm pelik jer bunyinya*...aakif sibok nak sgt so aku bglaa sekeping tp mkn xabis pun...xlalu laa tu uchuk aku nak mkn...en.suami pun xlalu nak mkn...mama aakif jer xtry rs lg itu biskut...tp baunya cam bau kayu manis!!...than mama aakif bli half dozen chicken curry puff ikea 6pcs for RM5.50 *feveret aku,siyes cedap*...than chicken ball 6pcs for RM3.00 *ini special utk uchuk tp en.suami pun balun rs*...en.suami kt cedap,ters chicken yg byk *nyesal lak aku xrembat lbh,huhuhuhu*...


mlm the same day...mama aakif trus pulun sental sinki+trus rasmikan gn pkai rak pinggan putih ikea yg br iteww...the price just RM7.90 (^__^)...siap sengseng lengan bj,ikat sangul tinggi2...pulun laa ngemas dapo itu mlm...smbil2 bsuh pinggan,tetb en.suami lintas lalu lak tepi aku smbil jeling daring gituzzz,ahakkzzz!!...leh lak en.suami ckp, "ohh trus pkai yg br laa,check2 dah chantek laa tu yerk???"...dgn selamba aku jwb,hruslaa trus pkai,lau tak sia2 jer terjah ikea yg maha sesak td,akakaka...br laa berbaloi2,wlau murah tp mama aakif ttp ske *rak pingan lm yg 2tingkat tu,ada dok letak bwh lantai tepi dapo*...tgh pkir nak simpan/buang ajer????...


wlau hanger2 utk bj aakif dah ada agak byk...tp mama aakif ttp bli lg...bli coz kaler2nya yg colourful+kualiti yg kuat+teguh!!...8pcs for RM6.90 only so mama aakif sentap 2set *adoii rs nyesal lak,knp xsentap 3/4set trus,huhuhu*...mlm tu gak,trus pkai siap gantungkan smua long pants aakif (~.~)...sila abaikan bj2 yg selerak itu...tu smua aakif pnya keje!!...


yg ni pun aku sentap khas utk aakif,hege RM19.00...sbenarnya aku plan nak bli bekas yg lain tp lain lak yg aku jp...aku ada bkenan kat 1design bekas plastik kaler putih siap ada penutup skali tp tah knp aku xsentap lak yg tu???...tp aku sentap yg kaler biru ni hah,tu pun rs nyesal gak *knp aku xsentap 2pcs trus!!*...leh aku asingkan toys2 besaw & toys2 kcik aakif...leh tak ulang blk gi ikea utk sentap bekas camni lg,hahahaha(@__@)...



SEKIAN,TAMAT SUDAH CITE GI SERANG IKEA (^__^)(~____^)


Tuesday, March 27, 2012

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 12

Posted by awan terpilu at 9:50 AM 0 comments Links to this post
9/03/2012 (Friday)

Early morning - 500ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 400ml water + 400ml tea mix
Snack - 1pc green apple + 400ml water + 800ml tea mix
Lunch - Nasi Lauk + 400ml water + 400ml tea mix
In Between - 1000ml water + 400ml tea mix + 3pcs kuih koci + 1 1/2 half capati with kuah kari daging (just cicah kuah ajer)
Dinner - 250ml Shake (250ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 400ml water

Total plain water : 2.7L
Total tea mix : 2.4L


 Breaks1st

Lunch
nasi suku+sayur melambak+telo masin+kuah sup+ikan goreng


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 11

Posted by awan terpilu at 9:49 AM 0 comments Links to this post
8/03/2012 (Thursday)

Early morning - 600ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 400ml water + 400ml tea mix
Snack - 1pc green apple + 400ml water + 400ml tea mix
Lunch - Nasi Lauk + 400ml water + 400ml tea mix
In Between - 1000ml water + 400ml tea mix + 2pcs banana + 2pcs Jacobs Hi-Fiber + small packet of Twisties
Dinner - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 400ml water + 1pc pear + 4pcs popia goreng (small size) + 750ml water + 650ml tea mix

Total plain water : 3.95L
Total tea mix : 2.65L




 Break1st


Lunch
nasi suku+sayur bayam+ikan kembung goreng+kuah asam pedas

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 10

Posted by awan terpilu at 9:49 AM 0 comments Links to this post
7/03/2012 (Wednesday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 400ml water
Snack - Tuna & Egg Sandwiches (2pcs)  + 1200ml water
Lunch - Nasi Lauk + 800ml water
In Between - 1packet Quaker Oat Cookies + 1000ml water + 400ml tea mix
Dinner - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 800ml water + 800ml tea mix

Total plain water : 4.7L
Total tea mix : 1.2L



 Break1st 

Lunch
nasi suku+ikan kembung asam pedas+sayur melambak+1keping tempe goreng


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 9

Posted by awan terpilu at 9:49 AM 0 comments Links to this post
6/03/2012 (Tuesday)

Early morning - 500ml water
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp oat) + 400ml water
Snack - 3pcs Jacobs Hi-Fiber + 1400ml water
Lunch - Nasi Lauk + 400ml water
In Between - Marigold Yogurt + 3pcs banana + 1400ml water
Dinner - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 400ml water

Total plain water : 4.5L
Total tea mix : None








Break1st
300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp Oat)




 nasi suku+tofu 3keping+masak labu+ikan kembung goreng sekor


Snack
0% Fat Marigold Yogurt+1L water


Friday, March 23, 2012

Tips2 Sebelum Membeli Kasut

Posted by awan terpilu at 1:11 AM 0 comments Links to this post
oleh krn aku ni kan teramat laa ske membli kasut...pantang ternmpak ada jualan2 murah kat Vincci tu hah...hrus laa tak melepaskan peluang utk menyentap sepasang dua utk menghiburkan ati...dah dpt puas ati sungguh *tido mlm pun lena*...so kali ni,aku nak share dgn korang smua beberapa tips sblum membli kasut...moga2 tips yg tak seberapa ni dpt membantu korang membuat plihan sblum menyentap mn2 ksut yg korang bkenan,HeHeHe...


Perkara yg perlu diambil kira sbelum membli ksut (^__^)


# Bli la ksut pd waktu siang@ptg. Ini bg memblhkan kita mendptkan ksut dgn
    ukuran yg tepat dan selesa ketika dipkai.

# Berdiri tegak dan pastikan ksut yg diplih itu selesa. Buat ujian dgn cuba berjln2
   di dlm kedai. Jk lantai kedai penuh dgn permaidani, cb berjln di luar atau di atas
   lantai simen *try jln2 dlm butik ajerrr,xyah laa usung smpai ke luar,hahaha*...

# Pastikan tumit dan jari kaki tidak tkeluar drpd saiz asal kasut
    *aku slalu noticed,ada gak ladies yg pkai ksut/sandal yg jari2nya terkluar dr
      size asal ksut..adoyaiii sungguh xchantek!!*...

# Pastikan memakai kedua2 ksut yg diplih, berdiri tegak dan cb berjln.

# Panduan bg yg gemar menggunakan stoking @ sarung kaki ketika memakai 
    ksut bertutup dan sandal. Cb pkai stoking ketika hendak membli kasut bagi
    mengelakkan drpd saiz yg diplih tdk sesuai.



Perkara yg tidak blh dilakukan ketika membli ksut (@___@)


* Ketika memilih kasut, sebaliknya jgn terburu2 agar ksut yg dibli selesa dipkai
   dan fesyennya bersesuaian dgn penampilan diri *pringatan utk diri sndiri gak,
   kdg2 aku pun ada kelam-kabut time bli ksut,akhirnya mesti spoilt!!...mesti size
   terkcik or xselesa pkai...pastu jawabnya kne let-go or just bg pd kak ipar 2nd or 
   adik ipar aku*...

* Jgn sesekali membli ksut pd waktu pg krn waktu itu kaki blum mengembang dgn
   ukuran maksimum.

* Jgn hanya duduk ketika mencb dan menggunakan sbelah ksut sj,jgn mudah
   menganggap kasut itu benar2 selesa sepenuhnya meskipun ianya cantik dan
   saiz sesuai sedangkan kte blum mencbnya.

* Usaha membli ksut tanpa mencb dan hanya berpandukan pd saiz semata2.
   Tidak semua jenama menggunakan saiz kaki yg sm krn ia berbeza mengikut
   produk keluaran masing2.

* Jgn plih ksut yg dirskan terlalu ketat wlaupun menganggap kaki akan biasa
   dgn saiz diplih krn lambat-laun, timbul masalah lain sprt sakit dan melecet
   melainkan jk kita ingin mengambil risiko itu atau hanya dipkai utk 1 mlm saja.




Nota Hati ~ sayangilaa kaki korang & $ yg tlh dilaburkan utk membli ksut itewww...xksah laa ksut mahal ribu riban ker ratus2 ker atau puluhan ajer..than utk mengelakkan kaki melecet di mn2 bhgn kaki korang...gi terjah Watson/Guardian,bli rangkaian produk Scholl (^___^)...

Aakif Pun Ada Banyak Beg Jenjln

Posted by awan terpilu at 12:49 AM 0 comments Links to this post
bkn mama aakif jer yg kemaruk bli handbag...pastu ske main tkar2 handbag,HeHeHe (^___^)...

mama aakif pun turut kemaruk+ske blikan bag utk aakif...pantang tgk yg chantek/comey skit...mesti menggeletek nak bli!!...sdgkan aakif xtaw apa pun,bkn aakif tlg angkot pun...aku gak gak laa yg patah bahu dok kelek bag aakif ke hulu ke hilir *bl dah penat or nak posing2 gedikzzz,en.suami lak take over,hahaha*...

setiap kali nak kluar jenjln,aku akan sediakan 2bag *harus ada*...2bag khas utk gi jenjln jauh skit or ke shopping mall or ke tmpat2 yg ada classsss gitu *classss laa sgt!!*...tp jk kluar dekat2 or gi break1st ker or gi Pasaraya Hero or gi Giant ker...aku kan usung bag kecik biru Fiffy,hadiah dr kazen en.suami *anak buah belah bapak mertua aku*...bag tu pun dah nak lunyai gak coz aku dok slalu pelasah pkai usung sekitar puchong *kwsn bhampiran sj*...

apa itu 2bag khas???? -------->1bag utk brg2 aakif + 1bag bergaya mama aakif (^__^)...

so ini diaaa sebahagian bag2 aakif yg msih dlm keadaan baik+chantek+memuaskan ati mama aakif (^___^)(0__0)...



1) 1st bag utk aakif...time tu aku dah sarat ngandungkan aakif dlm 7/8bln...beg tu
     rembat bli kat ioi mall time sale...

2) bag yg tu lak,hadiah dr pejabat lm aku - Bahagian Khidmat Pengurusan,
     ICU JPM, Putrajaya

3) bag putih gabak tu...aku rembat bli kat SINI...wlau time tu aku dlm keadaan
     sedar diri yg aakif dah ada byk bag tp tgk cam menarik *pastu mn2 aku gi 
     jenjln,rmai mommy2 daddy2 dok usung bag cengitu*...maka hruslaa tsentap
     gak 1 utk aakif tersyg (^__^)...

4) bag tu hadiah utk aakif...dr kakak sepupu aku (~.~)...


 bag yg agak br..yg ni aku rembat bli dr Lil one's closet...oleh krn bag kcik biru Fiffy pmberian kazen en.suami yg dah ml pudar warna+nak lunyai...skrg ni mama aakif dok pulun usung bag yg ni lak...ke hulur ke hilir setiap kali gi break1st/lunch or gi Hero or gi Giant sekitar puchong...

the latest beg tp aakif punya yg ada RED ARROW ONLY(~.~)...the rest milik kak ipar 2nd aku As Tasha *kami berdua shared bli*...yg ni lak sbb cute sgt maka tsentap gak leee...rembat bli dr BabyAriLiss...tu bisnes kazen en.suami belah subang *anak2 buah mak mertua aku*...






Wednesday, March 21, 2012

New Fossil In The House (^__^)(~.~)

Posted by awan terpilu at 2:29 PM 0 comments Links to this post
dlm pd mama aakif kata nak dok dendiam...xmau shopping2 xmau tsentap itu ini...tp misi ttp xberjy!!dgn xsemene2 *ayat dolu kala*...tgh godek2 FB dan sprt biasa,pasti kan jenguk ke wall Isuka (@__@)

tb2 mata trus tpndang kat 1design handbag ni hah,adoyaiii!!!!...mmg dah bkenan sesgt coz aku pnah ty ttg handbag ni kat Nek tp time tu hege agak mahal...pastu nak dijdkan cite,time aku gi jenjln dgn makayah+adik aku ke SINI,mmg aku dah jeling2 kat handbag ni tp hege pnyalaa mahal bebenor *time tu pun,cash xbrp nak ada*...so just tgk2+belek2 benda lain pastu trus jer kluar dr Butik Fossil :(...

tp agaknya dah rezeki aku *dah mmg idam2kan sgt*...bl dah tnmpak dlm wall Isuka plus dgn hege yg agak murah skit plus dpt lak special price dr Isuka...maka hruslaa tsentap lg utk sekelian kalinya *ni msuk kali kedua  bli handbag with the same person*...


maka ini laaa rupenya...handbag yg mama aakif dok idam2kan dl (^___^)...






Fossil Patchwork Hobo


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 8

Posted by awan terpilu at 11:24 AM 2 comments Links to this post
5/03/2012 (Monday)

Early morning - 500ml water + 250ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1) + 400ml water
Snack - 1 packet of Oat Cookies Apple & Cinnamon + 1 green apple + 400ml tea mix + 1000ml water
Lunch - Nasi Lauk + 1000ml water
In Between - 3pcs Putu Bambu + 400ml water + 800ml water
Dinner - 300ml Shake (300ml water+2tbsp F1+2tbsp oat) + 1 mug Horlicks with 2pcs Jacobs Hi-Fiber + 800ml water

Total plain water : 4.9L
Total tea mix : 650ML
 


 nasi suku+ikan keli goreng+sayur melambak+kuah asam pedas


 In Between - Putu Bambu


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 7

Posted by awan terpilu at 11:03 AM 0 comments Links to this post
4/03/2012 (Sunday)

Early morning - 700ml water + 250ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+2tbsp nestum) + 400ml water
Snack - Lontong + 500ml tea mix + 1000ml water
Lunch - Nasi Lauk + 1pc Sata Ikan + 500ml tea mix + 1000ml water
In Between - 1pc Wafer + 5pcs Kaya Ball + 1000ml water
Dinner - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+2tbsp oat) + 1/2 Wafer+ 1200ml water

Total plain water : 5.3L
Total tea mix : 1.25L

 

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 6

Posted by awan terpilu at 10:48 AM 0 comments Links to this post
3/03/2012 (Saturday)

Early morning - 700ml water + 300ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) + 400ml water
Snack - bihun goreng (sikit) + 2pcs Fish Nugget + 1pc Coctail Sausage + 1pc lepat pisang 400ml water + 1000ml tea mix water
Lunch - Nasi Lauk + 1000ml water
In Between - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) + 400ml water
Dinner - 3pcs Putu Mayam + 1pc kuih + 500ml tea mix + 500ml water

Total plain water : 3.4L
Total tea mix : 1.8L


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 5

Posted by awan terpilu at 10:42 AM 0 comments Links to this post
2/03/2012 (Friday)

Early morning - 700ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) + 400ml water
Snack - 1 bowl of Nestle Fitness+green apple with Low Fat Milk + 800ml tea mix
Lunch - Nasi Lauk + 400ml tea mix + 800ml water
In Between - 3pcs Ramly Fish Nugget + 2pcs Chicken Coctail Sausage + 400ml tea mix
Dinner - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) + 1 mug of Horlicks with 2pcs Jacobs Hi-Fiber + 1200ml water + 800ml tea mix

Total plain water : 3.1L
Total tea mix : 2.8L



 Snack
apa itu Snack??...snack pd aku ialah,something yg aku hrus mkn utk replace Break1st...since aku start  mkn HL,aku mmg dah xde mkn merapu+oily2+heavy2 time pg *dl slalu break1st dgn en.suami b4 msuk keje*...ada gak aku terbabas mkn time pg tp xde laa slalu *eksiden sedemikian slalu terjd time weekend,HeHeHe*...so bl dah terbabas mkn,hruslaa teguk Tea Mix byk2...jk tringin sgt nak mkn mmg aku kan mkn/jamah skit...xde laa pulun mkn smpai bertambah2 tahap  melampau!!!...



Lunch



Tuesday, March 20, 2012

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 4

Posted by awan terpilu at 12:12 PM 0 comments Links to this post
1/03/2012 (Thursday)

Early morning - 700ml water + 250ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) + 400ml water + 400ml tea mix
Snack - 1 green apple + 1packet of IKO Oat + 400ml tea mix + 1000ml water
Lunch - MCD Porridge (Large) + 400ml tea mix + 800ml water
In Between - 3pcs Ramly Fish Nugget + 800ml water + 400ml tea mix
Dinner - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) + 800ml water + 800ml tea mix

Total plain water : 3.7L
Total tea mix : 2.65L

Lunch

Monday, March 19, 2012

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 3

Posted by awan terpilu at 2:21 PM 0 comments Links to this post
29/02/2012 (Wednesday)

Early morning - 700ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+2tbsp nestum) + 400ml water
Snack - 1 green apple + 1packet of Quaker Oat Cookies with Honey Nuts + 400ml tea mix + 1000ml water
Lunch - Nasi Goreng Cina + 2pcs pulut udang (size kecik) + 400ml tea mix + 400ml water + 200ml Redoxon
In Between - 400ml tea mix + 1000ml water + 2slices of Choc Chadbury (^__^)
Dinner - Koew Teow Goreng + 2pcs keropok belinjor + 400ml water

Total plain water : 3.9L
Total tea mix : 1.6L



 Break1st & Snack

Lunch

Diary Diet Mama Aakif - Ep. 2

Posted by awan terpilu at 2:01 PM 0 comments Links to this post
28/02/2012 (Tuesday)

Early morning - 700ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+2tbsp nestum) + 400ml water
Snack - 1packet of Oat Krunch + 800ml tea mix + 800ml water
Lunch - Nasi Lauk + 400ml tea mix + 400ml water
In Between - 1packet of Quaker Oat Cookies Honey Nuts + Rojak (sikit) + 400ml tea mix + 1000ml water
Dinner - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) +  400ml water + 400ml tea mix + 200ml Redoxon

Total plain water : 3.7L
Total tea mix : 2.4L



 nasi separuh+sayur melambak+ikan cengcaru bakar dgn air asam


Diary Diet Mama Aakif - Ep. 1

Posted by awan terpilu at 1:46 PM 0 comments Links to this post
oleh krn entry sbelum ni aku dah cite ttg Diet & Herbalife...maka utk entry yg br ini,aku kan merapu meraban smuanya ttg DIET (@__@)...utk lbh sedap+memperindahkan entry,maka aku paste bersm pic2 menu harian aku *kecuali utk ari sabtu&ahad,mmg xsmpat nak snap2 bagai smua*...

ml2 start diet+ambil Herbalife...mmg ada rs cam azab skit *sungguh xtipu*...tp sbb nak kurangkan KG...sbb produk HL ni pun agak mahal maka hrusla berdisplin skit...

so ini entry pembuka ceriter...ini adalah tarikh 1st day aku start ambil HL...pd tarikh ni gak,br laa aku betul2 konsisten kawal apa yg aku mkn *3/4ari sbelum tu,aku dah STOP dah kocak2 air2 manis+air2 3in1 kat opis*...



27/02/2012 (Monday)

Early morning - 700ml water + 400ml tea mix
Breakfast - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+2tbsp nestum) + 400ml water
Snack - 3pcs Jacobs Hi-Fiber + 400ml tea mix + 1000ml water
Lunch - Nasi Lauk + 400ml tea mix + 400ml water
In Between - 3pcs Jacobs Hi-Fiber + 2000ml water
Dinner - 300ml Shake (300ml water+3tbsp F1+3tbsp nestum) +  400ml water + 400ml tea mix + 1pc pear

Total plain water : 4.9L
Total tea mix : 1.6L



nasi separuh+sayur+ikan kembung asam pedas+1keping tempe goreng


Saturday, March 17, 2012

My Skin Care Regime

Posted by awan terpilu at 4:56 PM 0 comments Links to this post
entry kechantekan lg...bersiaran dr blik tido di umah aku (@____@)...
knp aku nak cite ttg produk muka yg aku pkai skrg ni???...
sbb ada yg berty+ada yg menegur (^__^)...


"liza,ko pkai produk muka apa skrg ni yerk??aku tgk muka ko lain laa dr dl...nmpak cam ok cerah bersih skit dr dl?!"


atas sbb pertanyaan serta teguran sedemikian rupa...maka hendak laa rsnya aku berkongsi info dgn korang smua...bl diri aku ni dipuji itu ini *kembang kuncup idung+snyum smpai ke telinga*...bl aku ni rs chantek skit berbanding liza 5thn yg dulu...bl produk yg aku sndiri bli+pakai+rs pbezaannya...so aku berani laa nak cite+rekomen kat korang *xsalah jk mencb coz mn ada pmpuan dlm dunia ni yg xske chantek*...oleh krn aku rs produk2 yg aku pkai ni,hegenya idak laa mahal bebenor *dl dl till now,aku hanya pkai produk local jer,xmampu lg nak pkai produk2 luar negara itewww*...oleh krn produk2 yg aku pkai ni,mudah utk di dapati...so korang leh laa bc details2 di bwh ni hah (~.~)...


ataupun korang leh singgah Entry aku yg ini...dlm entry yg tu,aku dah tlis entry panjang berjela...smua ttg produk2 yg aku dok pulun mkn+pulun teyeh kat badan+pulun teyeh kat muka,HeHeHe...ttg produk2 yg aku pnah try or sdg try or still pkai hingga arini (@__@)...






# produk muka ni,kazen aku pkai+jual...sbb muka dia yg begitu licin mulus berbanding dl,tu yg wat aku tertarik ati *tpengaruh+terjebak* utk try produk ni hah!!...hege blh tahan *mampu milik* plus tahan lm taw!!...krim siang&krim mlm,kne sapu kat muka ms muka kte separa kering or tgh lembap2...jk tak,nt jd kesat!!...


SA Whitening
RM 120.00 (Set Besar)
RM 50.00 (Set Kecil)


AS Beautys 'A Simple Beauty' Facial Treatment 3 in 1
~ Anda Tidak Akan Menafikan Keberkesanannya ~

Produk rawatan muka dari bahan semula jadi yang ringkas dan memberi kesan menakjubkan hanya 3 langkah ringkas kulit akan nampak berseri,halus, dan bersih. 

Bertindak meningkatkan metabolism kulit dengan penjanaan sel-sel baru,merencatkan proses penuaan,mengurangkan garis-garis halus,menambah ketegangan kulit dan mengekalkan kelembapan semula jadi agar kelihatan muda sentiasa. Mengandungi vitamin E untuk merawat muka dengan menghilangkan jerawat,jeragat,bekas jerawat,mengecilkan pori-pori,serta mencerahkan kulit muka.

*miliki wajah berseri,halus sihat & bersih..hari demi hari
*hanya 3 langkah ~ 
MEMBERSIH (BEAUTY SOAP), MELINDUNGI (DAY
  CREAM/BASE MAKEUP) & MERAWAT(NIGHT CREAM)
*bertindak mengatasi masalah resdung ,jerawat kronik,jeragat degil,juga lain-lain masalah.
*RINGKAS!!! SELAMAT!!! BERKESAN!!!
*sesuai untuk semua jenis kulit dan peringkat umur,wanita mengandung dan lelaki.
*kelulusan KKM juga 100% BEBAS HYDROQUINONE
*MURAH! JANGAN RAGU! ANDA PASTI TIDAK MENAFIKAN KEBERKESANANNYA..




#scrub muka ni lak,aku ml knal produk St. Ives ni ms blajo kat Uitm S.Alam *ms jd penghuni hostel seroja*...tgh mandi,aku tnmpak sorang kakak *org sabah/srwak*... dok teyeh2 muka dgn benda alah ni hah...ohh muka akak tu sgt laa licin bersih ajer...so sjak dr aritu,aku pun try pkai scrub...till today dah jd mama with 1 son,aku msih setia lg dgn St. Ives Scrub ni...wlau ada try scrub2 yg lain but this 1 is the BEST...ohh lupo nak cite,scrub&mask Sendayu Tinggi pun best gak taw...mask ST kaler soft green rsnya,hege pun xmahal sgt (^__^)...

St. Ives Apricot Scrub *hege dlm RM19.90 rsnya*
St. Ives Firming Mask *hege sm or dlm RM20++ tp rsnya skrg ni dah xde mask ni??*





#scrub terbr ni aku bli kat Guardian Pharmacy KLCC...sj gatal bli coz nak try+item ni terbr maka hruslaa di cb *dah cb br leh cite2 kat korang*...scrub ni lembut sgt,bentuk cam clear gel,baunya ok...tp pd aku,xbest coz time sental2 kat muka...xde rs apa2 pun???!!!...

Loreal Perfect Clean Foaming Gentle Scrub *hege dlm RM30.00++*...



#ohhh sesungguhnya aku ni peminat TEGAR produk2 keluaran Cosway!!!...cm dl aku hanya bli household items only...but now dah ml try items2 Cosway utk muka lak (@__@)...produk ni amatlaa BEST sesgt...sgt POWER...sgt SYIOKKK weiii...lg best dr pkai Biore Pore Pack!!!...wlau hege kdg2 mahal *kdg2 ada gak murah skit* tp mmg sgt berkesan!!...lgpun tahan lm *xyah laa picit smpai nak abis setiap kali pkai,ha3*...pkai 2kali seminggu...time korang nak tarik dr kulit muka korang *sila wat memek2 muka cuak*...mmg agak perit+sakit skit tp pastu mmg rs ringan+ bersih kulit muka especially part2 kat atas dahi/tepi hidung/dagu!!!...


Bioglo ClearPore Deep Cleasing Mask from Cosway
 *price tidak menentu,ikot hege promo dlm catalogue*




You Won't Believe Your Eyes from Sephora



#xsilap aku,thn lepas org dok sibok memperkatakan ttg BB Cream...malah dlm majalah2 pun melambak iklan2 ttg BB Cream ni hah *pling femes BB Cream dr Korea,hege pun mahal weiii*...dan ini adalah 1st BB Cream yg aku try...dan yg ni gak pling best pd aku!!...mmg sesuai laa dgn kulit muka aku...best sbb hege xmahal sgt pastu tahan lm gak...ml2 pkai tu rs cam xkne jer dgn tone kulit tp after a while...BB Cream ni sekata jer dgn kulit muka...entry akan dtg,aku kan share info dgn korang ttg BB CREAM lak yerk (^___^)...


                   
Rafa Encera BB Cream
RM 28.00 (Tiub Kecil)
RM 120.00 (Tiub Besar) 



APPLE STEM CELL!!

Kebaikan Encera
*JIMAT MASA!!
  kulit berseri & bercahaya hanya dlm 1 minit
*JIMAT WANG!!
  bertindak sbg pelembap,pemutih,ubat jerwat,toner,bedak asa,krim anti penuaan &  
  pelindung matahari
*melicinkan garisan halus,menyamajan tona kulit,menyembunyikan tompokan & 
  mengawal lebihan minyak


Kandungan Encera
>Sel tangkai epal (Anti Penuaan)
>Tauge Switzerland (Ciri Pemutih)
>Daya Astral Herba Mongolia



#bedak ni pun dah lm dah aku pkai *sejak knal produk De Bella Litchin*...trus try pkai brg2 yg lain gak...so far so good,xberminyak melekap lm di muka plus xde laa bercepuk2 *kejadian muka bercepuk2+oily time aku pkai Bedak Pixy,huhuhu*...pling best,hege murah jer pastu tahan lm so mmg jimat laa...bedak ni ada together with De Bella UV Stick,hanya ada 1kaler ajer dgn hege RM24.90...yg jnis stick tu Laure Weng try pkai...

De Bella Face Trend Pressed Powder RM15.90 (Nude) 



Loreal Cashmere-Milk Expert Make-up Remover
hege dlm RM30.00++ tp rsnya skrg dah xde,dah kluar jenis yg lain lak...tp mmg best coz sgt senang nak cuci mekap kat bhgn mata!!...so soft+bau pun best (^___^)...

Maybelline Make-up Remover Eye & Lip
yg ni murah jer...kat Watson/Guardian ada jer benda ni hah *sila serang Watson/Guardian time ada jualan murah coz mmg sgt2 laa murah!!!*...
 

Mama Aakif Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting