Friday, March 23, 2012

Tips2 Sebelum Membeli Kasut

Posted by awan terpilu at 1:11 AM
oleh krn aku ni kan teramat laa ske membli kasut...pantang ternmpak ada jualan2 murah kat Vincci tu hah...hrus laa tak melepaskan peluang utk menyentap sepasang dua utk menghiburkan ati...dah dpt puas ati sungguh *tido mlm pun lena*...so kali ni,aku nak share dgn korang smua beberapa tips sblum membli kasut...moga2 tips yg tak seberapa ni dpt membantu korang membuat plihan sblum menyentap mn2 ksut yg korang bkenan,HeHeHe...


Perkara yg perlu diambil kira sbelum membli ksut (^__^)


# Bli la ksut pd waktu siang@ptg. Ini bg memblhkan kita mendptkan ksut dgn
    ukuran yg tepat dan selesa ketika dipkai.

# Berdiri tegak dan pastikan ksut yg diplih itu selesa. Buat ujian dgn cuba berjln2
   di dlm kedai. Jk lantai kedai penuh dgn permaidani, cb berjln di luar atau di atas
   lantai simen *try jln2 dlm butik ajerrr,xyah laa usung smpai ke luar,hahaha*...

# Pastikan tumit dan jari kaki tidak tkeluar drpd saiz asal kasut
    *aku slalu noticed,ada gak ladies yg pkai ksut/sandal yg jari2nya terkluar dr
      size asal ksut..adoyaiii sungguh xchantek!!*...

# Pastikan memakai kedua2 ksut yg diplih, berdiri tegak dan cb berjln.

# Panduan bg yg gemar menggunakan stoking @ sarung kaki ketika memakai 
    ksut bertutup dan sandal. Cb pkai stoking ketika hendak membli kasut bagi
    mengelakkan drpd saiz yg diplih tdk sesuai.



Perkara yg tidak blh dilakukan ketika membli ksut (@___@)


* Ketika memilih kasut, sebaliknya jgn terburu2 agar ksut yg dibli selesa dipkai
   dan fesyennya bersesuaian dgn penampilan diri *pringatan utk diri sndiri gak,
   kdg2 aku pun ada kelam-kabut time bli ksut,akhirnya mesti spoilt!!...mesti size
   terkcik or xselesa pkai...pastu jawabnya kne let-go or just bg pd kak ipar 2nd or 
   adik ipar aku*...

* Jgn sesekali membli ksut pd waktu pg krn waktu itu kaki blum mengembang dgn
   ukuran maksimum.

* Jgn hanya duduk ketika mencb dan menggunakan sbelah ksut sj,jgn mudah
   menganggap kasut itu benar2 selesa sepenuhnya meskipun ianya cantik dan
   saiz sesuai sedangkan kte blum mencbnya.

* Usaha membli ksut tanpa mencb dan hanya berpandukan pd saiz semata2.
   Tidak semua jenama menggunakan saiz kaki yg sm krn ia berbeza mengikut
   produk keluaran masing2.

* Jgn plih ksut yg dirskan terlalu ketat wlaupun menganggap kaki akan biasa
   dgn saiz diplih krn lambat-laun, timbul masalah lain sprt sakit dan melecet
   melainkan jk kita ingin mengambil risiko itu atau hanya dipkai utk 1 mlm saja.




Nota Hati ~ sayangilaa kaki korang & $ yg tlh dilaburkan utk membli ksut itewww...xksah laa ksut mahal ribu riban ker ratus2 ker atau puluhan ajer..than utk mengelakkan kaki melecet di mn2 bhgn kaki korang...gi terjah Watson/Guardian,bli rangkaian produk Scholl (^___^)...

0 comments:

 

Mama Aakif Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting